8 nejlepších esenciálních olejů na akné

Používání esenciálních olejů na akné je oblíbená praxe, která je často účinnější než moderní farmaceutická doporučení pro tento běžný stav.

Proč používat esenciální oleje na akné?

Akné je stav, ke kterému dochází, když sekrece mazových žláz (olejové žlázy) blokují vlasové folikuly v kůži . To může vést k zánětu, černým tečkám, bílým tečkám a uzlům, což mohou být vyvýšené skvrny citlivé, bolestivé a červené kůže. Akné je nejen nevzhledné, ale může přetrvávat roky, zejména během puberty, kdy mohou být mazové žlázy aktivnější než obvykle. Jak již bylo řečeno, akné může postihnout kohokoli , ale existuje mnoho účinných a jednoduchých prostředků k vyléčení tohoto zánětlivého kožního onemocnění.

I když existuje mnoho agresivních receptů na chemické masti a krémy, které mohou zmírnit zánět, některé z těchto silných léků mají nežádoucí vedlejší účinky, zatímco esenciální oleje to dělají jen zřídka. Pokud nejste alergičtí na konkrétní esenciální olej, mohou aktivní složky, sloučeniny, těkavé kyseliny a antioxidanty v těchto olejích zabránit zánětu, odstranit přebytečný maz z kůže a mazových žláz, urychlit hojení a zlepšit zdraví pokožky.

Esenciální oleje na akné

Mezi nejlepší esenciální oleje na akné patří:

  • Rozmarýnový olej
  • Esenciální olej z bobulí jalovce
  • Olej z čajovníku
  • Oreganový olej
  • Levandulový olej
  • Neroli olej
  • Šípkový olej
  • Šalvějový olej

Pojďme si je nyní podrobně probrat.

Olej z čajovníku

Tento australský exportní olej, známý také jako melaleukový olej , obsahuje jedny z nejsilnějších antioxidantů na světě a je možná nejznámějším esenciálním olejem proti akné na trhu. Díky antibakteriálním, antiseptickým a protizánětlivým vlastnostem může mít aplikace i několika kapek tohoto oleje (zředěného) na pokožku pozoruhodné výsledky.

Levandulový olej

O tomto oleji je dobře známo, že urychluje hojení pokožky, zejména popraskané kůže  suchou . Tyto oblasti jsou velmi náchylné na akné, ale pravidelné používání tohoto oleje po dobu 1-2 týdnů by mělo být schopno odstranit většinu uzlů a skvrn podráždění.

Clary Sage olej

Tento snadno dostupný olej je antibakteriální  povahy , takže aplikace 2-3 kapek na vatový tampon na zanícená místa akné může znamenat velký rozdíl. Když se póry ucpou, stanou se ideálními místy pro hromadění bakterií a zanícení pokožky; tento olej tomu zabrání.

Esenciální olej z bobulí jalovce

S desítkami různých antioxidantů a protizánětlivých  sloučenin , neoficiální důkazy a moderní výzkum naznačují, že esenciální olej z jalovcových bobulí může být vynikajícím lokálním lékem proti akné.

Rozmarýnový olej

O kyselině rozmarýnové obsažené v tomto esenciálním oleji je známo, že má protizánětlivou povahu a urychluje proces hojení. V případě akné můžete jednoduše přidat 5 kapek rozmarýnového oleje do vatového tamponu a poté jej jemně vklepat do bolestivých míst po akné pro rychlé zlepšení.

Oreganový olej

Jako antiseptický a antibakteriální olej je oreganový olej ideální pro zklidnění pokožky léčbou základní infekce. Jakmile imunitní systém zmírní zánět, je mnohem snazší odlupovat pokožku a odstranit velkou část ucpání pórů, ke kterému dochází.

Neroli olej

Aktivní složky v neroli oleji mohou pomoci regulovat produkci mazu  mazovými žlázami a dokonce ovlivnit hormonální rovnováhu v těle, což z něj činí ideální řešení pro chronické akné.

Šípkový olej

Tento olej, nabitý antioxidanty a vitamíny, může pomoci snížit otoky a zarudnutí při propuknutí akné a zároveň snížit výskyt jizev  po  akné a obecně zlepšit vzhled vaší pokožky.

Jak používat esenciální olej na akné?

I když je každý esenciální olej jiný, existují obecná pravidla pro používání esenciálního oleje na akné. Budete také používat různé esenciální oleje v závislosti na vašich příznacích; například některé jsou spíše pro hydrataci pokožky, zatímco jiné eliminují infekce a uvolní ucpání pórů/folikulů.

  • Pro začátek si budete chtít umýt obličej teplou vodou a osušit.
  • Před aplikací oleje odstraňte z obličeje co nejvíce mastnoty a vlhkosti.
  • Pro konkrétní místa přidejte 2-3 kapky oleje na prsty a jemně jej vetřete do zanícených oblastí.
  • Esenciální oleje můžete také smíchat s nosným olejem nebo krémy pro pleťové masky a peelingy.

Esenciální olej pro vedlejší účinky akné

Navzdory mnoha zdravotním výhodám používání esenciálních olejů na akné existují některé vedlejší účinky, které je třeba vzít v úvahu, jako jsou mimo jiné alergické reakce a negativní interakce s jinými léky.

  • Alergické reakce: Pokud jste alergičtí na rostliny, z nichž tyto esenciální oleje pocházejí, pak je třeba očekávat lokální zánět, včetně vyrážky, kopřivky a dalšího zarudnutí. Přestaňte používat jakýkoli esenciální olej, který způsobuje tyto typy příznaků.
  • Drogové interakce: Pokud již užíváte léky na akné nebo jiné onemocnění, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem, než nanesete esenciální olej na obličej. Tyto oleje se konzumují zřídka, zejména na akné, ale pokud používáte olej, který lze užívat vnitřně, riziko těchto lékových interakcí je mnohem větší.

Pamatujte, že esenciální oleje jsou velmi silné koncentrace těkavých sloučenin, které mohou mít silné a nepředvídatelné účinky.